WSTW in het nieuws

Opening Skatepark Paasheuvelweg, Februari 2023

Het resultaat: een skatepark dat deels bedoeld is voor ollies en kickflips, maar ook zeker voor het bevorderen van ‘gendergelijkheid en talentontwikkeling van minderheden’, zegt Van Rijsse. ‘Soms is de sfeer onder skaters uitgesproken stoer en intimiderend, krijg je als meisje of queer seksistische opmerkingen naar je hoofd, of intimiderende opmerkingen over je uiterlijk of kleding. Bij ons draait het daarom minder om taai zijn, om machogedrag en stoere trucs doen, maar is er vooral aandacht voor de mensen op het bord.’

Dat is fijn voor de tientallen deelnemers, vooral meisjes en jonge vrouwen die dit weekend vrolijk rondzwieren op hun nieuwe skatepark, maar ook voor hun ouders. Als die aan skaten denken, rijst immers vaak het beeld van een lekkend, donker viaduct vol graffiti aan een van de rafelranden van de stad. Niet dit goed uitgelichte kantoorpand met wc’s die elke dag worden schoongemaakt en een parkmanager met een EHBO-diploma die toeziet op een veilige, inclusieve sportomgeving.
— Jarl van der Ploeg, de Volkskrant
 
Skatepark voor vrouwen en queer-personen geopend in Amsterdam: “Hier word je aangemoedigd”
— AT5 & NHnieuws
 
 
Er is een nieuwe skatebaan te vinden in Holendrecht. Dat is niet zomaar een skatebaan, het is er een van Women Skate World! Het skate-collectief focust zich op een veilige omgeving voor vrouwen en de LHBTIQ+ community, maar iedereen die zich aan de huisregels en de visie kan houden is er welkom! Hoe dat verder zit, legt oprichter Nanja uit aan Serginio.
— Radio FunX

Februari 2023

Over een donker bedrijventerrein in Amsterdam-Zuidoost loopt een klein spoor van in lichtjes omwikkelde bierkratjes. De kratjes wijzen de weg naar een beloofd skatepark verstopt in een kantoorgebouw. Met zwaaiende armen trekt een jonge vrouw de aandacht, dik ingepakt tegen de decemberkou. ‘Daar is de ingang, ga snel naar binnen!’ Op de kratjes is een A4’tje geplakt van een meisje dat op een skateboard zoeft, met een wereldbol in haar hand. Doorlopen naar achteren, is de instructie. Via een gang met lege kantoortjes komen bezoekers terecht in een levendige ruimte met een houten skatebaan waar skaters met grote vaart hun trucs uitvoeren. De omgebouwde zaal is vrolijk beschilderd en belicht met kerstlampjes, wat de ruimte zowaar gezellig maakt. Muren zijn fel gekleurd in paars en oranje. Wie de top van de drie meter hoge, bijna verticale ramp haalt, wordt begroet door een plantje en een regenboogvlag. Een klein detail dat je in reguliere skateparken niet zo snel tegenkomt en dat dit park net wat warmer doet ogen. De verstopte baan is het eerste officiële skatepark voor meiden, vrouwen en queer personen, gebouwd door stichting Women Skate the World (WSTW).
— Merve Özdemir, De Groene Amsterdammer

Community Opening Skatepark Paasheuvelweg


April 2022

 
Steeds meer nemen urban sports en sportscholen de rol over van klassieke verenigingen. Vooral urban sports bieden ruimte aan allerlei maatschappelijke projecten. Zo slaat de sport bruggen richting jeugd en minderheidsgroepen. Vanuit Women Skate the World heeft dat in Amsterdam het project New Wave opgeleverd. Dat zet zich in voor gelijkwaardigheid op de skateparken. Hoe? Verrassend èn creatief.
— Mug Magazine

New Wave slaat met skateboarden bruggen in Amsterdam


Maart 2022

Women Skate the World is eigenlijk in Palestina ontstaan. Twee vriendinnen van mij waren daar om vrijwilligerswerk te doen bij SkatePal: een organisatie die skateparken bouwt in Palestina. Tijdens hun reis waren zij de enige twee vrouwen in de groep. Hoe vaker zij op de skateparks te vinden waren, hoe meer meisjes er naar de skatesessies leken te komen. Daardoor realiseerden mijn vriendinnen zich dat rolmodellen heel belangrijk zijn wanneer je iets wil doen wat je leuk vindt. Dat is niet alleen in Palestina, maar overal zo.

Mijn vriendinnen besloten een organisatie te starten om vrouwelijke rolmodellen zichtbaar te maken, maar ook om andere mensen te ondersteunen om vrijwilligersreizen te maken naar bijvoorbeeld Palestina. Vanuit Nederland sloot ik me aan en besloot ik ook naar Palestina te reizen om als vrijwilliger op een skatepark kinderen hun eerste trucjes te leren.
— FUNX.nl

Kim (25): “Ik reisde naar Palestina om kinderen skateboardles te geven”


Januari 2022

Soms wordt skateboarden als een echte mannensport gezien, maar daar denken de jongeren van Women Skate The World anders over. In Rotterdam organiseert Women Skate the World sinds 2020 skateboard-evenementen, speciaal voor vrouwen en queer personen.

Overal ter wereld zijn steeds meer vrouwen en queer personen op een skateboard te zien, met dit initiatief stimuleren zij deze ontwikkeling ook in Nederland. Daarmee maakt Women Skate The World kans op een Appeltje van Oranje 2022, en vanaf 12 januari kan het Nederlands publiek hun winkansen vergroten.
— De Havenloods.nl

Women Skate the World Rotterdam maakt kans op Appeltje van Oranje

“Het organiseren van activiteiten op de skatebaan voor queers en vrouwen en een ontwerpstudio voor jongeren uit de Wildemanbuurt in Osdorp zijn dit jaar twee van de kanshebbers voor een Appeltje van Oranje, een aanmoedigingsprijs voor sociale projecten. De Amsterdamse initiatieven helpen om de kansongelijkheid onder jongeren tegen te gaan: “We willen juist laten zien dat er in deze buurt heel veel mooie dingen gebeuren.”
— AT5.nl

Skatende vrouwen genomineerd voor Appeltje van Oranje


September 2021

WSTW oprichter Nanja van Rijsse is genomineerd voor de Sportpenning 2021 van de Amsterdam Sportraad. Zij is genomineerd vanwege haar buitengewone inzet om impact te maken voor skateboarden in Amsterdam.

Nominaties Sportpenning, Sportraad Amsterdam


Summer 2021

With the help of over 100 people, we crowdfunded €22.000 to put towards developing an inclusive skatepark in Amsterdam Southeast.
— WSTW

Crowdfunding voor een inclusief skatepark in Zuidoost, PS Het Parool

Women Skate Zuidoost - In gesprek met de Wethouder, Pakhuis de Zwijger


Juli 2021

Na 6 weken campagnevoeren heeft Women Skate the World de tweede prijs gewonnen van ‘Boost je Buurt’: een programma opgezet door de Impact-afdeling van de gemeente Amsterdam om sociale ondernemers te ondersteunen en uit te dagen om aan uitdagingen te werken. Initiatieven werden beoordeeld op innovatie, creativiteit en of de projecten duurzaam en schaalbaar zijn. Deelnemers konden ofwel een publieksprijs winnen door de meeste stemmen te verzamelen, ofwel een juryprijs.

De oprichter van Women Skate the World, Nanja van Rijsse, won de tweede prijs zoals beslist door de jury. We zijn erg trots en blij dat onze organisatie, haar impact en haar leider worden erkend door zulke inspirerende rolmodellen!
— WSTW

Boost je Buurt Finale, City of Amsterdam


April 2021

April 1, 2021, marks 20 years of same-sex marriage being possible in the Netherlands. Our NEW WAVE volunteer Selma and her girlfriend are featured in this episode of Dutch public television, we are so proud of her! 💜💙💚💛🧡
— WSTW

Let Love Rule, KRO/NCRV

Schermafbeelding+2021-04-01+om+13.02.17.jpg

Maart 2021

Zet je privileges in om andere mensen te versterken! - Nanja laat al skateboardend aan jongeren de wereld zien. Op en om de skateramp leren meiden en jongens om ruimte in te nemen en om ruimte te geven aan een ander.
— Veerle Korstens

Oktober 2020

Nanja van Women Skate the World kwam een advertentie tegen: ‘Vrouwelijke skateboardleraren gezocht voor een skatepark in Palestina’. Omdat ze niets te verliezen had, belandde ze vier maanden later in het dorpje Asira. Daar ondekte ze hoe belangrijk skateboarden was voor de jongeren daar en wat het kan betekenen voor iedereen.
— NH Media

Nanja trekt wijze lessen uit skateboarden: "Als je valt, moet je weer opstaan"


About ‘Destroy my Face’ artwork, Fall 2020

Laat het voor de Nederlandse skateboard-scene een les zijn. Praat over diversiteit, luister naar álle skaters. Grijp deze kans aan om te bewijzen dat het skateboarden daadwerkelijk die geweldige cultuur is. Heet nieuwe skaters welkom, creëer ruimte voor skaters die een safe space nodig hebben. Laten we ervoor zorgen dat het skatepark voldoet aan zijn imago als de plek waar iedereen zich welkom, gerespecteerd en vrij kan voelen.

— Nanja van Rijsse, NRC Handelsblad
Medialogica over hoe een kunstwerk na een fel online protest van een skatebaan wordt verwijderd. Cancel culture, of een zelfreinigend vermogen van de kunsten? (...) Nanja van Rijsse is mede-oprichter van Women Skate the World, een organisatie die inclusie en diversiteit in de skatewereld nastreeft. Zowel online als in de traditionele media sprak zij zich uit tegen de aanwezigheid van het kunstwerk Destroy My Face in skatepark Pier15.
— Omroep Human, Medialogica
Cut to Women Skate The World-representative Nanja van Rijsse trying to explain just what is wrong with having images of women’s faces plastered all over a skate park – an already women unfriendly space – and skated over by only young men. It begs the question: does this even need to be explained? But here we go! (...)
— Alina Lupu for Platform BK

Augustus 2020

De kinderen leren hier zelf het voortouw te nemen. Tijdens een bezoek van ambtenaren deden ze hun beklag over het gebrek aan skateparken in Zuidoost. Nou, zeiden de ambtenaren, laat maar zien dan. De kinderen mogen nu zelf parken ontwerpen, de gemeente wil daar vervolgens serieus naar kijken.
— Het Parool
IMG_1969 2.jpg

October 2019

It’s about skateboarding, but it’s also about empowering young girls to be able to speak up when they want, to have more confidence.
— Skateism Magazine

Women Skate the World is Training the Next Generation of Skate Activists


Oktober 2019

Er schijnt een aangename septemberzon over het Olympiaplein. Beetje bij beetje druppelen enthousiaste, maar bovenal stoere, meiden het terrein binnen. Ze komen voor een wekelijkse workshop skateboarden met een flinke dosis empowerment. Redacteur Juliët Boogaard ging op bezoek bij de stoere meidenclub van Women Skate the World.
— Red Pers
olyleswstw.jpg

august 2019

I met Amber in Asira in March. As I heard more and more about her experiences with skate aid organizations, the same questions kept popping up in my mind: How did she take that leap of faith? How did she abandon security in order to pursue more meaningful work? How did she overcome all the doubts that must have been plaguing her? Her answer was always the same: “I just went for it. If I can do it, anyone can.”
— Free Skate Magazine

September 2018

Om meer aandacht te geven om chicks die skaten maakte Nanja en Kim in samenwerking met Creating Lines en het XOXO event een korte film met interviews over hoe het is als vrouwelijke skater in een door mannen gedomineerde sport met natuurlijk de nodige skate footage.
— On the Roll Magazine

15 Reasons why a woman is better than a beer.


June 2018

Yes, we’re working not only to teach girls and women skateboarding, but also to train them to be coaches; giving them work experience and leadership skills as well as building a sustainable girl skate scene that doesn’t require outside support.
— Skateism Magazine

Women Skate the World: An Interview with Amber Edmondson